Article content

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σ. Ζαχαράκη με θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθούν δυο εξόχως επείγοντα ζητήματα που αφορούν το χώρο τον οποίο εκπροσωπούν οι φορείς μας.

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001, 210-5228333, 210-5228365, 210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr                          web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 882/364

Αθήνα, 03/04/2024

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σ. Ζαχαράκη

Κοιν.: 1) Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.)

2) Ε.Σ.Α.μεΑ.

3) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθούν δυο εξόχως επείγοντα ζητήματα που αφορούν το χώρο το οποίο εκπροσωπούν οι φορείς μας.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), και το σωματείο μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) ζητούν άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας προκειμένου να συζητηθούν δυο εξόχως επείγοντα ζητήματα που αφορούν το χώρο το οποίο εκπροσωπούν οι φορείς μας.

Συγκεκριμένα:

1) Με Δελτίο Τύπου της 3ης Νοεμβρίου 2023 που εξέδωσε ο Δήμος Αμαρουσίου πληροφορηθήκαμε με οργή και αγανάκτηση ότι ο Δήμαρχος κύριος Αμπατζόγλου έθεσε στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κύριο Χατζηδάκη  τα ζητήματα του κληροδοτήματος του «Οίκου Τυφλών», όπως και του κτιρίου του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής, δύο διαφορετικές υποθέσεις που όμως απαιτούν της προσοχής του Υπουργείου, δεδομένου ότι ζητείται από τον Δήμο η διάθεση προς αυτόν και εκμετάλλευσή τους, αφενός για το πρώτο για κοινωνικούς σκοπούς, αφετέρου για το δεύτερο για την απρόσκοπτη συνέχιση της αρχέγονης Μαρουσιώτικης παράδοσης της Κεραμικής Τέχνης. (Επισυνάπτεται το σχετικό Δελτίο Τύπου).Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κύριος Αμπατζόγλου είναι απόλυτα ενημερωμένος εκ μέρους μας εδώ και χρόνια ότι ο «Οίκος Τυφλών», όπως λανθασμένα αναφέρει, ήτοι η Λασκαρίδειος Στέγη, η οποία βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι, σε οικόπεδο τριών περίπου στρεμμάτων στο οποίο βρίσκεται κτίσμα 1.200 τ.μ., ούτε νομικά ούτε ηθικά μπορεί να παραδοθεί στον Δήμο Αμαρουσίου, δεδομένου ότι η βούληση της διαθέτιδος ήταν να στεγάζονται εκεί τυφλές άπορες γυναίκες, και επιδίωξη των φορέων μας είναι μετά την 10ετή «εξαφάνιση» του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος να υπαχθεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης κι Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), με σκοπό τη δημιουργία γηροκομείου για τυφλούς και άτομα  με μειωμένη όραση. Κάθε άλλη ενέργεια εκφεύγει της βούλησης της διαθέτιδος και θα αντιταχθούμε σθεναρά σε αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο. Προς τούτο, σας επισυνάπτουμε σειρά εγγράφων τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ενήμερος εδώ και χρόνια για τις απόψεις μας και ενεργεί εν κρυπτώ ενάντια στη θέληση των πραγματικών δικαιούχων του κληροδοτήματος, την οποία εκφράζουν η Ε.Ο.Τ. και ο Π.Σ.Τ..

Ανησυχώντας για το κλείσιμο της Λασκαριδείου Στέγης, την εξαφάνιση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος από το 2013 και την επιχειρούμενη οικειοποίηση του κληροδοτήματος από το Δήμο Αμαρουσίου, επιχειρήσαμε ενημέρωση των Πολιτικών Κομμάτων της Βουλής, προκειμένου αυτά να προβούν στις δέουσες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να πληροφορηθούμε από επίσημα χείλη τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη της ως άνω Στέγης.  Έτσι στην υπ’αριθμ. 2334/19.12.2023 ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Παύλου Χρηστίδη δόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η υπ’ αριθμ. 191471/28-12-2023 απάντηση.

Ο σκοπός του Ιδρύματος Φίλων των Τυφλών «Ειρήνη Λασκαρίδου» με το ομώνυμο σωματείο ή κατά το κοινώς λεγόμενον «Λασκαρίδειος Στέγη»  ήταν διπλός, η εκπαίδευση  των  τυφλών απόρων κορασίδων και η φιλοξενία τους σε οικοτροφείο.

«Περαιτέρω, δυνάμει του αριθ. 44716/29-10-1963 πωλητηρίου του Υπουργείου Οικονομικών, νομίμως μεταγραφέντος στις 13-11-1963 στο υποθ/κείο Αμαρουσίου τόμος 50 αριθμός 24337, παραχωρήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις περί εκποιήσεως δημοσίων κτημάτων αμφότερα τα οικόπεδα, δωρεάν, απευθείας και χωρίς δημοπρασία κατά πλήρες δικαίωμα κυριότητας προς τον Σύλλογο Φίλων των Τυφλών «Ειρήνης Λασκαρίδου» υπό τον όρο της ανεγέρσεως επί αυτών κτιρίου για τη στέγαση της Σχολής Εκπαιδεύσεως Τυφλών Απόρων Κορασίδων και Οικοτροφείου, απαγορευμένης της χρήσεως τούτων για άλλο σκοπό ή της εκποιήσεως των.»

Διαβάζοντας την προαναφερθείσα παράγραφο, την οποία αποσπάσαμε από το ανωτέρω απαντητικό έγγραφό της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατανοούμε με σαφήνεια ότι ο κύριος σκοπός της παραχώρησης στο επίμαχο σωματείο ήταν η εκπαίδευση τυφλών απόρων κορασίδων και η φιλοξενία τους.

Όταν το δημόσιο το 1963 παραχώρησε κατά πλήρη κυριότητα τα δύο ακίνητα, τόνιζε ότι αποκλειστικός σκοπός ήταν αυτός που όριζε και το καταστατικό του σωματείου και κανένας άλλος. Για τις ανάγκες λοιπόν αυτών των δραστηριοτήτων ανεγέρθη το κατάλληλο κτίριο. Η κρατούσα νομική άποψη που θεσπίζει  ο Α.Κ., καθώς και τα καταστατικά των σωματείων, προβλέπει ότι όταν ένα σωματείο διαλύεται, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις στο καταστατικό του, η εναπομείνασα περιουσία δύναται να διατεθεί και μετά την διαδικασία εκκαθάρισης σε φορέα που υλοποιεί τους ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

Σας γνωρίζουμε ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) υλοποιεί ακριβώς τους ίδιους σκοπούς  δηλαδή εκπαιδευτικούς και φιλοξενία τυφλών. Συνεπώς, αντί το Δημόσιο να επαναφέρει τα ως άνω περιουσιακά στοιχεία και πάλι  στην κυριότητά του, έχει τη δυνατότητα, συνεχίζοντας την κοινωνική του πολιτική, να παραχωρήσει στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών την περιουσία αυτή, η οποία ήταν προορισμένη για υπηρεσίες σε τυφλούς ή με μειωμένη όραση ενήλικους.

Παρακαλούμε να συνηγορήσετε στο υπουργείο Οικονομικών για το αίσιο τέλος αυτής της μακρόχρονης περιπέτειας της Λασκαριδείου Στέγης, την υπαγωγή του ακίνητου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) και τη λειτουργία στο χώρο γηροκομείου για τυφλούς το οποίο απουσιάζει παντελώς από την χώρα.

2) Ο ΠΕ31 κλάδος ο οποίος εξειδικεύεται:  α) Στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών και β) στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης των Τυφλών εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αργοπορία δεκαετιών σε σχέση με τις ανεπτυγμένες Δυτικές χώρες το 1992 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών ο οποίος εκπαίδευσε τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας δυο φορές ομάδες των έξι ατόμων. Έκτοτε όλες οι προσπάθειες πραγματοποίησης σεμιναρίων σε συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού ή μεταπτυχιακά προγράμματα με την ως άνω ειδικότητα πέφτουν συνεχώς στο κενό. Ως εκ τούτου σήμερα ελάχιστα άτομα ειδικότητας ΠΕ 31 εξακολουθούν να εργάζονται από τότε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ένας στην Πάτρα και ένας στη Καβάλα.

Η ειδικότητα του εκπαιδευτή στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης είναι απολύτως απαραίτητη για την ομαλή ένταξη στο περιβάλλον και την καθημερινή ζωή νηπίων, μαθητών, φοιτητών καθώς και ενηλίκων που τυφλώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Βοηθούν τον μαθητή να ενσωματωθεί στο σχολείο της γειτονιάς του εκπαιδευόμενος στη διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο το οποίο συνήθως είναι διαφορετικό κτίριο για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Επίσης εξοικειώνει τον φοιτητή με την αντίστοιχη διαδρομή από το σπίτι στο Πανεπιστήμιο και τους αντίστοιχους χώρους, οι οποίοι συνήθως είναι χαώδεις καθώς επίσης και των εργαζόμενων για να μεταβεί από το σπίτι στην εργασία του και να κινηθεί ελεύθερα στον χώρο της για τα επόμενα χρόνια. Τέλος, εξαιρετική είναι η προσφορά των εργαζομένων στον κλάδο αυτό για την εκ νέου ένταξη στην κοινωνία ενηλίκων που τυφλώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν ένα μεγάλο ψυχολογικό σοκ και ο εκπαιδευτής καλείται να τους εμψυχώσει, να τους δραστηριοποιήσει και να τους μάθει να λειτουργούν όπως πριν με ειδικά για αυτούς προσαρμοσμένους τρόπους.

Επειδή οι ελάχιστοι-ες εργαζόμενοι-ες στην ειδικότητα ΠΕ31 βρίσκονται σχεδόν στα όρια συνταξιοδότησης, είναι αδήριτη ανάγκη, θα λέγαμε ήδη από χθες, να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης που έχει ήδη ανακοινωθεί από την Γενική Γραμματεία Ισότητας και Καταπολέμησης της Φτώχειας, μετά από πρωτοβουλία του τότε Γενικού Γραμματέα Γεωργίου Σταμάτη, που σε συνεργασία με όλους τους επίσημους φορείς της τυφλότητας (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών της Ελλάδος) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, συγκροτήθηκε επιτροπή από τους παραπάνω φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες των συναρμόδιων Υπουργείων και έχει εκπονηθεί πόρισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα, το  οποίο θα δώσει την δυνατότητα να εκπαιδευτούν νέοι επιστήμονες για την κάλυψη των δυσαναπλήρωτων κενών που υπάρχουν και θα υπάρξουν άμεσα.

Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην κραυγή αγωνίας που εκπέμπουμε και για τα δυο προαναφερθέντα ζητήματα τα οποία κινούνται επί ξυρού ακμής, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                                                Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Γιαλλούρης                                                                    Παρασκευή Τσαβαλιά

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                                       Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης                                                                               Θεοδώρα Φαρδέλα