Article content

Δελτίο τύπου με θέμα: «Συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα θέματα προσβασιμότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001, 210-5228333, 210-5228365, 210-5245578

email: pab@otenet.grwebsite: www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 826/346

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας Αθήνα, 29/03/2024

Δελτίο τύπου με θέμα:

«Συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα θέματα προσβασιμότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 10:00 με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κας Χριστίνας Αλεξοπούλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για θέματα προσβασιμότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Υπουργείου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κος Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κος Ξυφαράς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου. Από πλευράς των φορέων του αναπηρικού κινήματος συμμετείχαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων , ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων. Από πλευράς των φορέων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς συμμετείχαν ο ΟΑΣΑ, η ΣΤΑΣΥ και ο ΟΣΥ, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, κο Σπηλιώπουλο.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τέθηκαν ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία τόσο στις αστικές όσο και στις υπεραστικές (ΚΤΕΛ) συγκοινωνίες.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑΜΕΑ, κος Βασίλειος Κούτσιανος, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του αναπηρικού κινήματος στην επιτροπή προσβασιμότητας του υπουργείου μεταφορών ανέπτυξε τα ζητήματα εκτενώς.

Από την πλευρά των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση, η Ε.Ο.Τ. και ο Π.Σ.Τ. με τους εκπροσώπους τους, μεταξύ άλλων, αναφερθήκαν στα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε κυρίως στην τηλεματική στα λεωφορεία, τρόλεϊ και σταθερές συγκοινωνίες και στην εκπαίδευση των εργαζομένων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (οδηγούς, φύλακες, υπαλλήλους εκδοτηρίων, σταθμάρχες κτλ).

Επίσης τέθηκε το ζήτημα της προσβασιμότητας τόσο των σταθμών του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ, όσο και του περιβάλλοντα χώρου αυτών, και ζητήθηκε η συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων με τους εκάστοτε Δήμους, προκειμένου να επιλύονται τα ζητήματα.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα ψηφιακής προσβασιμότητας σχετικά με τις εφαρμογές (OASA Telematics, Athena Card) και ιστοσελίδες των φορέων των μεταφορών καθώς και για προσβάσιμα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση.

Οι εκπρόσωποι των ΜΜΜ δεσμεύτηκαν σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού, σχετικά με την προσβασιμότητα στους σταθμούς και στάσεις λεωφορείων, οποιαδήποτε νέα παρέμβαση, να γίνεται σε συνεργασία με τους φορείς των ατόμων με αναπηρία.

Η Υφυπουργός κα Αλεξοπούλου είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να λυθούν άμεσα και χωρίς κόστος, τα οποία είναι κυρίως η συμπεριφορά από τους οδηγούς και τους εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στον τρόπο που συνδιαλέγονται με τα άτομα με αναπηρία και κάποια που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, όπως το να αυξηθούν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία.

Κλείνοντας, για την Υφυπουργό είναι αδιαπραγμάτευτο η ισότιμη και αξιοπρεπής μετακίνηση όλων των πολιτών.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Γιαλλούρης Παρασκευή Τσαβαλιά

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης Θεοδώρα Φαρδέλα