Article content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ “ΑΜΕΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΑΤ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

Αρ.Πρωτ.: 292                                                           Αθήνα, 15-03-2024

Προς: Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής &Οικογένειας

 Κα Σ.Ζαχαράκη

Κοιν.:

-Γραφείο Πρωθυπουργού

-Υπουργό Επικρατείας κο Στ.Παπασταύρου

-Υπουργό Εργασίας & Κοιν.Ασφάλισης κα Δ.Μ.Μιχαηλίδου

-Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κο Ν.Μηλαπίδη

-Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών

-Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

-Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών

-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Με λύπη πληροφορηθήκαμε την από 13-03-2024 εσπευσμένη απόφαση του Δ.Σ. του Κ.Ε.Α.Τ. για την απόλυση τεσσάρων εργαζομένων με οπτική αναπηρία, οι οποίοι κάνοντας χρήση των διατάξεων του Ν. 612/1977 έχουν προβεί σε συνταξιοδότηση διατηρώντας την ιδιότητα του εργαζόμενου και λαμβάνοντας μέρος της σύνταξής τους, αντίστοιχου του προβλεπόμενου από τον εκάστοτε συνταξιοδοτικό νόμο.

Το γεγονός ότι οι τέσσερις εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά παραμένουν στην εργασία τους αποδεικνύεται και από τις αποφάσεις συνταξιοδότησης που έλαβαν από τον ΕΦΚΑ, ο οποίος τις κοινοποίησε ταυτόχρονα και στον εργοδότη τους, δηλαδή το Κ.Ε.Α.Τ.  Σημειώνουμε, ότι επιπλέον και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον εργασιακό τους φορέα για το νέο εργασιακό καθεστώς τους και έλαβαν την απάντηση ότι όταν αποφασίσουν να αποχωρήσουν οριστικά από την εργασία τους να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους με την λήξη του ακαδημαϊκού έτους, δεδομένου ότι οι τρεις από αυτούς ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό, με σκοπό να μην παρεμποδιστεί η εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού τμήματος. Αυτό βέβαια δεν το έλαβε υπόψη του το Δ.Σ. του Κ.Ε.Α.Τ. με την από 13-03-2024 απόφαση απόλυσής τους, τρεις μήνες πριν τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους, αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά στην εκπαίδευση των τυφλών μαθητών.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι προχώρησαν στην συνταξιοδότησή τους διατηρώντας το δικαίωμα παραμονής στην εργασία τους, δικαίωμα που απορρέει από τους Νόμους 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), 4670/20 (νόμος Βρούτση) και 5053/23 (νόμος Γεωργιάδη). Αξίζει δε να επισημανθεί ότι τα άτομα με οπτική αναπηρία δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο πέραν αυτού για το οποίο έχουν εκπαιδευτεί, μιας και τα επαγγέλματα που μπορούν να ασκήσουν είναι περιορισμένα λόγω της αναπηρίας τους.

Είναι απαράδεκτο ο μοναδικός στη Χώρα εκπαιδευτικός φορέας για τα άτομα με οπτική αναπηρία να απολύει εργαζόμενους με οπτική αναπηρία, οι οποίοι αποτελούν πρότυπο για τους νέους τυφλούς εκπαιδευόμενους και τις οικογένειές τους.  

Τονίζουμε ότι το ίδιο δικαίωμα παραμονής στην εργασία έπειτα από συνταξιοδότηση διατήρησε έως πρόσφατα και άλλος εργαζόμενος χωρίς αναπηρία του ίδιου φορέα, ο οποίος σήμερα είναι Μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Α.Τ.

Παρόμοιο θέμα έχει προκύψει και σε άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, οι οποίες όμως δεν έχουν προβεί σε απόλυση υπαλλήλων τους, αλλά αναμένουν την έκδοση των απαραίτητων διευκρινιστικών εγκυκλίων.

Ζητούμε άμεσα την ακύρωση της απόφασης απόλυσης των τεσσάρων υπαλλήλων με οπτική αναπηρία, έως ότου εκπονηθεί το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την κατάρτιση Ενιαίων Κανόνων για τις συντάξεις και τις παροχές αναπηρίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα αποσαφηνίσει το ζήτημα που αφορά όχι μόνο τους εν λόγω εργαζόμενους με οπτική αναπηρία, αλλά και χιλιάδες άλλους εργαζόμενους συνταξιούχους με ή χωρίς αναπηρία.