Article content

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τη συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηναίων κο Χ. Δούκα, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ισότητας κα Μ. Στρατηγάκη, την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Προσβασιμότητας κα Ε. Μαντζαβίνου και τους συνεργάτες των προαναφερθέντων

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968 FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ & ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr web site: www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 651/262 Αθήνα, 07/03/2024

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τη συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηναίων κο Χ. Δούκα, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ισότητας κα Μ. Στρατηγάκη, την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Προσβασιμότητας κα Ε. Μαντζαβίνου και τους συνεργάτες των προαναφερθέντων

Σε εξαιρετικό κλίμα διεξήχθη συνάντηση στις 5 Μαρτίου 2024 στο Δημαρχείο Αθηνών μεταξύ του Δημάρχου Αθηναίων κου Χ. Δούκα, της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ισότητας κας Μ. Στρατηγάκη, της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Προσβασιμότητας κας Ε. Μαντζαβίνου και τους συνεργάτες αυτών, με αντιπροσωπείες της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κο Ν. Γιαλλούρη και τον Αντιπροέδρο κο Π. Μαρκοστάμο και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κο Δ. Σηφάκη και την Γενική Γραμματέα κα Θ. Φαρδέλα.

Ο Δήμαρχος κος Δούκας θεώρησε απόλυτα δίκαιο το αίτημα μας για μείωση ή απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας τους και δεσμεύθηκε για την υλοποίηση του, για την απαλλαγή των δημοτικών τελών των γραφείων της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου, καθώς και για τη δημιουργία μιας επιπλέον θέσης στάθμευσης για ΑμεΑ έξω από τα γραφεία μας επί της οδού Βερανζέρου 31.

Επίσης ανέλαβε την υποχρέωση της ονοματοδοσίας ενός δρόμου ή πλατείας της Αθήνας προς τιμήν του Louis Braille, ευεργέτη των τυφλών παγκοσμίως με τη δημιουργία του ομώνυμου κώδικα γραφής και ανάγνωσης.

Έγινε δεκτό το αίτημα μας για παραχώρηση χώρου σε κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων για την δημιουργία εντευκτηρίου για ποικίλες δράσεις από τους φορείς μας και δεσμεύτηκαν πως θα στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν την προσπάθεια μας για την ανέγερση του νέου κτιρίου των φορέων μας στα Πετράλωνα που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες και τις δραστηριότητες των διοικητικών συμβουλίων και των μελών μας.

Έγινε πρόταση και άμεσα θα οριστεί συνάντηση με την αντιδήμαρχο Eνεργού Γήρανσης & Λεσχών Φιλίας κα Ο. Δούρου για να συζητηθεί διεξοδικά η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στους τυφλούς και με μειωμένη όραση δημότες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δεσμεύτηκαν πως θα δημιουργηθεί επιτροπή προσβασιμότητας από στελέχη του Δήμου και εκπροσώπους των φορέων μας με σκοπό τη συνεχή επικοινωνία για την ταχύτερη επίλυση υπαρχόντων αλλά και μελλοντικών προβλημάτων του χώρου και θα γίνει καταγραφή των Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Αθηναίων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Θα ξεκινήσει ανακατασκευή σε παιδικές χαρές όπου θα προβλεφθούν οι προϋποθέσεις προσβασιμότητας και για παιδιά με αναπηρία.

Μας ενημέρωσαν πως άμεσα ξεκινάει πρόγραμμα στην Εθνική Πινακοθήκη για προσβάσιμους πίνακες με ακουστική περιγραφή και αντίστοιχο πρόγραμμα με ομιλούντα αγάλματα.

Τέλος, στην ανακατασκευή 7 κεντρικών δρόμων της πόλης, απόφαση η οποία είναι ειλημμένη να υλοποιηθεί προσεχώς, υπήρξε η δέσμευση ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις των Εκπαιδευτριών Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Γιαλλούρης Παρασκευή Τσαβαλιά

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης Θεοδώρα Φαρδέλα