Article content

Δελτίο Τύπου: Παρουσίαση Συν-εργαστήρια

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

Παράσταση θεάτρου | Βίντεο | Συζήτηση
26/2/24 στο ΠΛΥΦΑ

Η liminal σας προσκαλεί στην παρουσίαση του προγράμματος «Συν-εργαστήρια» τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στις 19:30, στο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, Αθήνα).

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Συν-εργαστήρια» συγκροτήθηκαν συμπεριληπτικές καλλιτεχνικές ομάδες θεάτρου και χορού, οι οποίες συνεργάστηκαν με τις Ομάδες Ελέγχου Ποιότητας των Υπηρεσιών Προσβασιμότητας (ΟΕΠ) της liminal, που αποτελούνται από άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, με στόχο να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι προσβασιμοποίησης του περιεχομένου των εργαστηρίων και των παραγωγών του.

Ομάδα Θεάτρου – Παράσταση

Με εισηγήτρια τη σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια υποκριτικής Ζωή Ξανθοπούλου, η συμπεριληπτική θεατρική ομάδα κλήθηκε να εκπαιδευτεί και να διερευνήσει νέα μέσα και τρόπους προσβασιμότητας μέσα από τη συμπερίληψη με εργαλεία της υποκριτικής τέχνης και θεατρικούς κώδικες.

Με ένα πολύ πλούσιο υλικό, οι συμμετέχοντες/ουσες μας καλούν να διερωτηθούμε ποια είναι τα όρια μιας αφήγησης. Πώς ζωντανεύουν οι χαρακτήρες; Πώς συνομιλούν τέχνες και τεχνικές συμπεριληπτικά; Πώς χρησιμοποιούμε τα στερεότυπα στη δημιουργία ενός ρόλου; Μετά από τέσσερις μήνες, η ομάδα ανεβαίνει στη σκηνή για να μας παρουσιάσει περήφανα έναν κόσμο θεατρικό, όπου δημιουργικότητα και προσβασιμότητα βαδίζουν χέρι – χέρι.

Την παράσταση συνθέτουν κείμενα της παγκόσμια κλασσικής δραματουργίας αλλά και κείμενα των συμμετεχόντων. Η συνθήκη είναι μια γιορτή, ένα “πάρτυ χαρακτήρων”, όπου συναντιούνται γνωστοί και άγνωστοι, διασκεδάζουν κι αφηγούνται ιστορίες.

Ομάδα Χορού – Βίντεο

H συμπεριληπτική Ομάδα Χορού ξεκινώντας από την Artogether ολοκληρώνει πάνω από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Με συντονίστρια τη χορογράφο Κατερίνα Γεβετζή και με εργαλεία της τον αυτοσχεδιασμό, τη στιγμιαία σύνθεση και τα χορογραφικά scores, η ομάδα διερεύνησε στο πλαίσιο των Συν-εργαστηρίων τη σχέση ανάμεσα στην αφαίρεση και την αφήγηση. Από τον 20ό αιώνα και μετά ο μοντέρνος και ο σύγχρονος χορός συνδέονται άμεσα με την αφαιρετικότητα, ενώ η αφήγηση μιας ιστορίας θεωρείται παραδοσιακά κύριο εργαλείο του θεάτρου. Μέσα στις συναντήσεις της, η ομάδα έπαιξε με τα όρια μεταξύ αφαιρετικότητας και αφηγηματικότητας και τους τρόπους με τους οποίους το σώμα μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικά επίπεδα αφήγησης.
Πριν την παρουσίαση της παράστασης “Tricky Little Games” στο θέατρο Θησείον τον Απρίλιο, η Ομάδα Χορού θα μοιραστεί με το κοινό ένα βίντεο με στιγμιότυπα από από τα εργαλεία και τις τεχνικές που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια των Συν-εργαστηρίων.

Στο τέλος της βραδιάς θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές.

Συντελεστές:

Εισηγήτρια ομάδας θεάτρου: Ζωή Ξανθοπούλου
Μέλη της ομάδας θεάτρου: Αιμιλιανή Αβραάμ, Νατάσα Αγγελοπούλου, Ευαγγελία Αραμπατζή, Όλγα Δαλέκου, Βερόνικα Δημητρίου, Παναγιώτης Κατσαράς, Σταυρούλα Κουστένη, Μαριλιάνα Λυγέρη, Μαρία Μαμαντάκη, Ισμήνη Πολίτη, Μανώλης Σαριδάκης, Μαρία Τουντασάκη, Χρήστος Χριστακόπουλος,

Εισηγήτρια ομάδας χορού Artogether: Κατερίνα Γεβετζή
Μέλη της ομάδας χορού Αrtogether: Κατερίνα Αβραμοπούλου, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, Ολυμπία Αντώνενα, Μαριος Αποστολίδης, Αντώνης Θεμέλαρος, Πέρσα Κοκίσα, Γ.Λ., Ιουλία Λατάνη, Φώτης Μπαναβάς, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Ντέμη Παπαθανασίου, Δημήτρης Παπακυριαζής, Μανώλης Σαριδάκης, Ισμήνη Slijper, Χρήστος Χριστακόπουλος

Δημιουργία – επιμέλεια βίντεο: Αγγελική Πανταζή, Πάνος Μάρκου

Υπεύθυνες Διασύνδεσης: Άννα Μαρία Φώσκολου, Όλγα Δαλέκου
Μέλη Ομάδων Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Προσβασιμότητας:
Εύα Γκρίτζαλη, Μαρία Καπογιάννη, Ανδρέας Πλεμμένος, Ισμήνη Πολίτη, Διαλεχτή Τζανουλίνου

Συντονιστές Ομάδων Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Προσβασιμότητας: Μαρία Θρασυβουλίδη, Γρηγόρης Σταθόπουλος
Συντονίστρια Καλλιτεχνικών Ομάδων: Μαριλένα Κουκούλη

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Υποστηρικτής Λειτουργίας Ομάδας Χορού: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Χρήσιμες πληροφορίες
Ημέρα: Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024
Ώρα: 19:30
Τοποθεσία: ΠΛΥΦΑ https://maps.app.goo.gl/vBmVv636WNx9i3yk8
Κράτηση θέσεων με συμπλήρωση αυτής της φόρμας https://forms.gle/L2oh1jkus4aNTeve9
Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 6980342222.