Article content

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ 23/11/2023

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

1.

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε συνάντηση των φορέων μας με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κο Θ. Θεοχάρη στις 20 Νοεμβρίου 2023 όπου συζητήθηκαν φορολογικά θέματα αρμοδιότητάς του ενόψει της κατάθεσης σε διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Το θετικό που εισπράξαμε άμεσα ήταν η άρση της μακροχρόνιας αδικίας που υφίστανται οι τυφλοί ελεύθεροι επαγγελματίες σε σχέση με τους λοιπούς συναδέλφους, ως προς το αφορολόγητο του εισοδήματος. Συγκεκριμένα, όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες δε θα εμπίπτουν στο τεκμήριο των 10.920€ τον χρόνο.

Κατά τα λοιπά, όλα τα ζητήματα που θέσαμε αρχικά καταγράφηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως δίκαια και λογικά και ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα τα μελετήσει ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για την ικανοποίησή τους. Έτσι, θα μελετηθεί το ύψος απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος για τους συναδέλφους που είναι άνεργοι κι έχουν ως μόνο εισόδημα κάποιο ενοίκιο.

Όσον αφορά τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., για πρώτη φορά υπήρξε θετική τοποθέτηση για την απαλλαγή της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας που ανήκει σε άτομο με οπτική αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω. Το ύψος της αξίας του ακινήτου και τα τετραγωνικά θα μελετηθούν.

Έγινε απόλυτα κατανοητή η ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου προς τα τελωνεία της χώρας, καθώς και προς τις Δ.Ο.Υ.: α) για την αποδοχή παλαιότερων πιστοποιητικών ΚΕ.Π.Α. τα οποία θα επικαιροποιούνται ως προς το αφορολόγητο αυτοκίνητο χωρίς την ανάγκη επανεξέτασης του δικαιούχου ατόμου με οπτική αναπηρία, β) επίσης η ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου που θα ενημερώνει τις Δ.Ο.Υ. ότι πρέπει να κάνουν αποδεκτή για τις τυχόν φοροαπαλλαγές και την πιστοποίηση της Α.Σ.Υ.Ε. με την ανάγκη καταγραφής των δεδομένων στο σύστημα μία και μοναδική φορά και όχι κατ’έτος.

Θα μελετηθεί σοβαρά το θέμα της ένταξης στο μειωμένο ή μηδενικό Φ.Π.Α. και των υπολοίπων ειδών που προορίζονται για χρήση αποκλειστικά για άτομα με οπτική αναπηρία. Όσον αφορά στα είδη που προορίζονται για άτομα με οπτική αναπηρία και τα οποία εισάγονται από χώρες εκτός Ε.Ε. μελετάται σοβαρά η εξάλειψη των εξόδων τελωνίου και του φόρο που προκύπτει από τη διαδικασία του εκτελωνισμού.

Για την ουσιαστική ενίσχυση του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στον οποίο λειτουργούν πολλές δεκαετίες τα μοναδικά προστατευόμενα εργαστήρια για τυφλούς στη χώρα, προκειμένου να στηριχθούν τα προϊόντα που παράγουν ώστε να προσφέρουν εργασία σε περισσότερους συναδέλφους με οπτική αναπηρία, θα μελετηθεί η δυνατότητα μηδενικού Φ.Π.Α. προκειμένου τα προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά.

Θεωρείται δίκαιο και μελετάται σοβαρά η ουσιαστική αύξηση της έκπτωσης από τον επιβαλλόμενο φόρο εισοδήματος των ατόμων με ποσοστό οπτικής αναπηρίας 67% τουλάχιστον, το οποίο για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας πλέον βρίσκεται καθηλωμένο στα 200 ευρώ.

Τέλος, θα μελετηθεί η δυνατότητα απαλλαγής των ατόμων με οπτική αναπηρία, καθώς και των συνοδών τους, από το φόρο αεροδρομίων, ως επαναφορά εν μέρει του μισού εισιτηρίου που απέλαβαν επί δημόσιας Ολυμπιακής Αεροπορίας.

2.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών σε συνεργασία με το Παγοδρόμιο ICENSKATE, που βρίσκεται στο Αιγάλεω, Εμμανουήλ Παππά 7 σε απόσταση 100 μέτρα από το σταθμό του μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ,   διοργανώνουν προπόνηση γνωριμίας με το άθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ, στις 28 Νοεμβρίου 2023, ώρες 11:00-12:00.

Το τμήμα θα είναι ολιγομελές γι’αυτό και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο του Συνδέσμου 210-5245001, πληκρολογώντας το 2 για τις υπηρεσίες και στη συνέχεια το 3 για την κα Βάσω Νασούλα στην Κοινωνική Υπηρεσία, έως και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.  

3.

          Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών στα Κάτω Πατήσια, μετά τη Θεία Λειτουργία, θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο του Θανάση Πολυτάρχου, γιου του συναδέλφου Κώστα.