Article content

Υποψήφιοι Βουλευτές με Αναπηρία στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

Ανάπηροι/ες υποψήφιοι/ες Νέας Δημοκρατίας

Αράπογλου Δήμητρα, υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Είναι κωφή από τα 2 1/2 της χρόνια.

Έχει εργαστεί σε διαφορετικές βιομηχανικές εταιρίες, ενώ έχει απασχοληθεί εθελοντικά από το 1987 ως Γενικός Γραμματέας στην Ένωση Κωφών Ελλάδος και στον Αθλητικό Όμιλο Κωφών. Είναι ιδρυτικό μέλος του Αθλητικού Συλλόγου μεταμοσχευμένων-νεφροπαθών “ΟΙ ΛΕΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ”.

Εξελέγη βουλευτής με το ΛΑ.Ο.Σ. το 2007 στην Β’ Πειραιά. Ήταν η πρώτη κωφή βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δαγρές Χρήστος, υποψήφιος στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών

Ο Χρήστος Δαγρές γεννήθηκε το 1973 στο Άργος και μεγάλωσε στην Αθήνα.  Αποφοίτησε από το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Αγ. Παρασκευής και είναι Διπλωματούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής και μεταφραστής της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, ενώ έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ομιλίες στην Ελλάδα, με θέμα τη διδασκαλία / εκπαίδευση των κωφών, τη γλωσσολογία και τα δικαιώματα των κωφών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Παράλληλα, έχει προσφέρει εθελοντικό έργο σε συνεργασία με ιδιωτικούς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα ισότιμης πρόσβασης των ανθρώπων με προβλήματα ακοής.

Τα τελευταία 19 χρόνια, διευθύνει και διδάσκει στη Σχολή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ‘’Κρατύλος’’ .

Τσαλαχούρη Φαίδρα, υποψήφια στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών

Η Φαίδρα Τσαλαχούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε στη συνέχεια τον μεταπτυχιακό τίτλο L.L.M. (Latinum Legum Magister) από το London School of International Business, με ειδίκευση στο οικονομικό έγκλημα. Έχει, επίσης, αποκτήσει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδικότητα Management and Organizational Behavior από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Deree College. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά καθώς και ιταλικά και ισπανικά σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Έχει διαγνωστεί με “σκλήρυνση κατά πλάκας”.  Η Νέα Δημοκρατία της έδωσε τη θέση της συντονίστριας στη Γραμματεία Α.μεΑ. του κόμματος.

Ανάπηροι/ες υποψήφιοι/ες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θεοχάρη Αικατερίνη (Καίτη), υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής

Κάτοικος Γέρακα Ανατολικής Αττικής από το 1997 με καταγωγή Αφίδνες Αττικής. Καθηγήτρια Αγγλικών. Γεννήθηκε στον Βύρωνα, μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργ Νοτίου Αφρικής. Συμμετείχε ενεργά στην διεκδίκηση σχολικών υποδομών και ελεύθερων χώρων, στήριξη των δομών υγείας στην Ανατολική Αττική.
Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής με την Δύναμη Ζωής από το 2014 μέχρι σήμερα με ατζέντα κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών.
Μέλος ΚΕ. Αναπληρώτρια Συντονίστρια τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συμμετέχει ενεργά στον χώρο των Σπανίων Νοσημάτων από το 1997. Τακτικό μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος & ‘Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδας και του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Σπανίων Παθήσεων EURORDIS εκπροσωπώντας τον φορέα της διεκδικώντας καλύτερες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Κουρουμπλής Παναγιώτης, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δικηγόρος και Δρ. κοινωνικών επιστημών.

Την περίοδο 2015-2018 διατέλεσε διαδοχικά Υπουργός Υγείας, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Κατάγεται από προσφυγική οικογένεια. Οι γονείς του φτάνουν στην Ελλάδα ως ορφανοί πρόσφυγες από τον Πόντο και εγκαθίστανται στην Αιτωλοακαρνανίας. Στη διάρκεια της Κατοχής ο πατέρας του εντάσσεται στο ΕΑΜ. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γεννιέται το 1951 και 10 χρονών χάνει το φως από έκρηξη ξεχασμένης γερμανικής χειροβομβίδας.

Φέρνοντας συχνά ως παράδειγμα την προσωπική του πορεία, παρακινεί τους νέους να αρνούνται κάθε μορφή παραίτησης και να αγωνίζονται για τα όνειρά τους.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Μπουρνούς Γιάννης, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου

Είναι 43 ετών. Γεννήθηκε και ζει στη Μυτιλήνη. Σπούδασε αγγλική φιλολογία (ΕΚΠΑ) και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην επικοινωνία και ΜΜΕ (ΕΚΠΑ). Είναι σύμβουλος επικοινωνίας.

Μέλος Κεντρικής Eπιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Αντιπρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Μέλος Συλλόγου Αντιμετώπισης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας Λέσβου. Υπήρξε μέλος ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Διατέλεσε Προϊστάμενος Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα (2018-19).

Το 2019 εξελέγη Βουλευτής Ν.Λέσβου. Το 2020 ορίστηκε Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη Βουλή συμμετείχε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το 2021-22 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Σαράντη Αικατερίνη(Κατερίνα), υποψήφια στην Εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσων

Η Κατερίνα Σαράντη είναι ροδίτισσα ανάπηρη γυναίκα πολύ-πρωταθλήτρια

Εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης για σπουδές και παραθλητισμό. Σπουδάζοντας Ιατρική αντιλήφθηκε την άγνοια του Ελληνικού πανεπιστημίου για την αναπηρία.

Μετακομίζει στην Αθήνα, εμβαθύνει στην αναπηρίας και χειραφετείται. Συμμετείχε στην εθνική ομάδα παρα-ξιφασκίας , έκανε παρα-κωπηλασία, , σύγχρονο χορό στη Δαγίπολη, ακτιβισμό στην ομάδα αναπήρων Μηδενική Ανοχή και τη Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Σπούδασε φωτογραφία. Έκανε παραποδηλασία και στίβο. Το 2022 μπαίνει στην Εθνική παρατριάθλου, φέροντας δύο χάλκινα μετάλλια εκτός συνόρων. Προτάθηκε για τη καλύτερη ευρωπαία γυναίκα παρατριαθλήτρια . Βρίσκεται στη 14η θέση παγκοσμίως. Τώρα προπονείται και εργάζεται στη Ρόδο.

Ανάπηροι/ες υποψήφιοι/ες ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Βαμβακίδου Μαρία, υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Δράμας

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και  Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Κατά την διάρκεια των σπουδών της, υπήρξε μέλος της Ανεξάρτητης Φοιτητικής παράταξης Independent Αγγλικής και εκλέχτηκε ως μέλος του φοιτητικού συλλόγου.   Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Α.Π.Θ. όπου και ανέπτυξε έντονη εθελοντική δράση.

Ήταν υποψήφια στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο Δράμας, με την Παράταξη Project 2022.Γνωρίζει επίσης Ιταλικά και Ισπανικά.

Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από τον Μάιο του 2022 μέλος της Ν.Ε Δράμας, όπου κατέχει την θέση της εκπροσώπου τύπου της οργάνωσης στην Δράμα. Είναι μέλος του τομέα Πολιτισμού και Πρόνοιας.

Έχει διαγνωστεί με εγκεφαλική παράλυση και σπαστική παραπληγία.

Λιάγκου Ανθή, υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Ιωαννίνων

Γεννήθηκε το 1985. Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου «Πύρρος ΑμεΑ» Ν.Ιωαννίνων , Γενική Γραμματέας Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ιωαννίνων, Ταμίας Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων Ν. Ιωαννίνων. Αθλήτρια ΑΜΕΑ, κάτοχος πανελλήνιου ρεκόρ σε σφαίρα, δίσκο και ακόντιο (2022) με πολλές διακρίσεις σε παραολυμπιακους, παγκόσμιους και πανευρωπαικούς αγώνες. Μέλος στην εθελοντική ομάδα “Paguristas” που δραστηριοποιείται στα Ιωάννινα.

Πάτρας Διονύσης, υποψήφιος στη Β2 εκλογική περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών

Ο Διονύσης Πάτρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 έχοντας ολική απώλεια όρασης. Έζησε και μεγάλωσε στη Δυτική Αθήνα και ειδικότερα στο Αιγάλεω Αττικής όπου διαμένει έως και σήμερα. Κατάγεται από το νησί της Ζακύνθου και το Ελληνικό Μεσολογγίου. Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο και αποφοίτησε με άριστα, το 2008  καθώς επίσης κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον τομέα του ποινικού δικαίου. Είναι πτυχιούχος και επαγγελματίας μουσικός με ειδίκευση στο κλασικό πιάνο, ενώ επίσης έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων ιστορίας και κατέχει τον τίτλο του ιστορικού ερευνητή.

Τσιτσιριδάκης Εμμανουήλ, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Χανίων


Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, στις 12 Δεκεμβρίου 1987.  Το 1994 μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί,  παρακολούθησε  την πρώτη δημοτικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης  Τυφλών στην Καλλιθέα (1994-1995). Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Έλαβε την άσκηση Δικηγορικού Επαγγέλματος το 2013. Κατέχει επίσης  Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο. Το 2020 μετακομίζει στην Γερμανία, οπού διεξήγαγε ερεύνα στο Πανεπιστήμιο της Konstanz ως μέλος προγράμματος Erasmus, ως υποψήφιος Διδάκτωρ του Συνταγματικού Δίκαιου πάλι στην Νομική Αθηνών. Τέλος, γνωρίζει την Αγγλική και την Γερμανική γλώσσα.

Ανάπηροι υποψήφιοι ΚΚΕ:

Χουβαρδάς Γιάννης, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Σερρών

Πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος, αναλυτής διεθνοπολιτικών ζητημάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ – τοπικά Σερραϊκά και πανελλαδικά. Υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Πρόεδρος στο Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων Σερρών εδώ και 12 χρόνια. Μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Σερρών (ΕΕΔΥΕ).

Χουρδάκης Χαράλαμπος (Χάρης), υποψήφιος στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αττικής

Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων νοσηλευτικών ιδρυμάτων Ελλάδας και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Αγία Όλγα. Είναι απόφοιτος της σχολής Δημοσίας Διοίκησης του Παντείου. Σήμερα είναι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Ανάπηροι υποψήφιοι ΜέΡΑ25

Κουλίνας Τάσος, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Κιλκίς

O Αναστάσιος Κουλίνας από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τα κοινωνικά κινήματα κυρίως στον αναπηρικό χώρο των τυφλών καθώς και στον εργασιακό του χώρο.

Διατέλεσε γενικός γραμματέας της Τοπικής Ένωσης της Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών από το 1994 – 2000 καθώς και την Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος από το 2002 – 2004. Ήταν ενεργό μέλος στην παράταξη δημοκρατική πρωτοβουλία του συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής του Τοπική Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών καθώς και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Κιλκίς γηροκομείο και χρονιών πασχόντων Κιλκίς.

Μπαράκας Αθανάσιος, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσων

Ελεύθερος Επαγγελματίας, πρώην Δημοτικός και Περιφερειακός Σύμβουλος, Χρυσός Παραολυμπιονίκης.

Ψαθάς Βασίλης-Δημήτριος, υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας

Γεννήθηκε το 1988 και ζει τα τελευταία 15 χρόνια στο Βόλο. Είναι πτυχιούχος ΠΤΔΕ του ΠΘ και φοιτητής Νομικής ΑΠΘ.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός 4 χρόνια. Ενώ από το 2012 ως το 2014 δίδασκε εθελοντικά στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, από το 2015 ως το 2018 στο Στέκι Αλληλεγγύης για όλους.

Είναι κινητικά ανάπηρος και αθλητής του παρολυμπιακού αθλήματος boccia.