Article content

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ ΠΣΤ

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα, υγεία, ευτυχία, δημιουργικό και αγωνιστικό το 2023.

Σας ενημερώνουμε ότι τα γραφεία του Συνδέσμου θα είναι ανοιχτά όλες τις μέρες των εορτών, ωστόσο για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας καλό θα ήταν να προηγηθεί τηλεφώνημα στην υπηρεσία που επιθυμείτε.

1.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στα άτομα με οπτική αναπηρία συνεχίζεται, αυτή τη φορά στο πρόσωπο του Υπουργού Εσωτερικών κου Μ. Βορίδη.

Στη συνάντηση που ακολούθησε την παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 05/12/2022 για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία των ατόμων με οπτική αναπηρία, κατηγορία που η ανεργία μαστίζει μαζικά, αφού η τελευταία πρόσληψη έγινε το μακρινό 2010, ο Υπουργός με περισσή αδιαφορία και αλαζονεία δήλωσε πως δεν μπορεί να προβεί σε Δημόσια Προκήρυξη για θέσεις τυφλών τηλεφωνητών, εφόσον οι δημόσιοι φορείς δε ζητούν πρόσληψη ατόμων αυτής της ειδικότητας. Στην υπόδειξή μας ότι ο Νόμος 2643/1998, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4765/2021 προβλέπει την κάλυψη των θέσεων τηλεφωνητών στο Δημόσιο από άτομα με οπτική αναπηρία, γεγονός που παραβιάζεται κατάφωρα από τις Διοικήσεις των δημόσιων φορέων, εφόσον απασχολούν στις συγκεκριμένες θέσεις κατηγορίες προσωπικού με εσωτερική μετακίνηση, όπως καθαρίστριες, κλητήρες κ.λπ. και ότι επιβάλλεται να παρέμβει για να ελέγξει την τήρηση του Νόμου, δήλωσε απρόθυμος και αναρμόδιος να ασκήσει αυτή του την υποχρέωση. Κατόπιν έντονων πιέσεών μας δήλωσε ότι προτίθεται να το πράξει, γεγονός που είχε υποσχεθεί και στη διαδικτυακή μας συνάντηση το Μάιο του 2021, χωρίς όμως να έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα αυτή του τη δέσμευση.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχουν υπάρξει προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που παραβιάζουν την ποσόστωση του 15% που προβλέπει ο Ν. 4440/2016 για κάλυψη των προσλήψεων από αναπήρους και συγγενείς αυτών, εφόσον είχε τις περί τούτου διαβεβαιώσεις του ΑΣΕΠ.

Την ένταξη νέων επαγγελμάτων για άτομα με οπτική αναπηρία στο καθεστώς προστατευόμενων ειδικοτήτων και αναγκαστικής κάλυψής τους από άτομα με οπτική αναπηρία ισχυρίστηκε ότι την εμφανίζουμε στο τελευταίο μας υπόμνημα για πρώτη φορά και ως εκ τούτου δεν είναι έτοιμος να λάβει θέση επί του θέματος, γεγονός το οποίο είναι αναληθές δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια επαναλαμβανόμενα συμπεριλαμβάνεται στα υπομνήματά μας. 

Στην έντονη διαμαρτυρία μας για τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει, αυτός και η Κυβέρνηση στην οποία μετέχει, το δικαίωμα των ατόμων με οπτική αναπηρία για εργασία και την υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά προς τούτο, επέδειξε πλήρη και απόλυτη αδιαφορία και μας ενημέρωσε ότι αποχωρεί από το «διάλογο», εφόσον δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο συζήτησης και όταν ερωτήθηκε από την αντιπροσωπεία μας τι θα μεταφέρουμε στα μέλη μας, απάντησε με παγερή αδιαφορία «Πείτε ό,τι θέλετε».

Ως εκ τούτου, οι Φορείς μας καταγγέλλουν με βδελυγμία την αποδεδειγμένη πλέον αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στο χώρο της τυφλότητας και δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας με κάθε νόμιμο τρόπο μέχρι τη δικαίωση.

2.

Η Κάρτα Αναπηρίας εκδίδεται από την 1η Νοεμβρίου ως εκτυπώσιμο έγγραφο και από  τις 22 Νοεμβρίου είναι διαθέσιμη και ως ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα στην εφαρμογή gov.gr Wallet. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και σε πλαστική μορφή.

Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣαμεΑ) θα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο, αποδεικνύοντας την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου. Οι κάτοχοι με την επίδειξή της θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να απαιτείται να μοιραστούν τα ευαίσθητα προσωπικά –και ιδίως ιατρικά- τους δεδομένα. Στο επόμενο διάστημα θα προστίθενται παροχές στην Κάρτα, ώστε τελικά να ενσωματωθούν όλες οι παροχές που αφορούν σε κάθε ανάπηρο. Ειδικές κατηγορίες προσώπων θα έχουν στην Κάρτα σήμανση ότι χρειάζονται συνοδό, ώστε και οι συνοδοί τους να απολαμβάνουν την ίδια παροχή.

3.

            Σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ν.4997/2022 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εξορθολογισμός  ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» προβλέπεται ότι:

Πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, που ασκούν την επιστήμη τους σύμφωνα με το πτυχίο τους, παρέχοντας μισθωτή ή μη μισθωτή εργασία και έχουν παράλληλα την ιδιότητα του συνταξιούχου, λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα που προβλέπεται για άτομα με αναπηρία όρασης στο ύψος που καθορίζεται για τους επιστήμονες πανεπιστημιακού επιπέδου, οι οποίοι σύμφωνα με το πτυχίο τους ασκούν την επιστήμη τους.

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποδίδει στους παραπάνω πτυχιούχους τη διαφορά μεταξύ του ποσού που έλαβαν και αυτού που δικαιούνται, μετά από αίτησή τους. Η καταβολή καλύπτει διαφορές που αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα το οποίο δεν υπερβαίνει τα τρία έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Εκκρεμείς ενδικοφανείς διαδικασίες και δίκες με αντικείμενο το ύψος του προνοιακού επιδόματος καταργούνται από την έναρξη ισχύος του νόμου, ήτοι 25-11-2022.

4.

          Ο Δήμος Καλλιθέας προχωρά για ακόμη μία χρονιά σε σημαντικές και μεγάλες μειώσεις κατά 75% των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στα Άτομα με ποσοστό Αναπηρίας 67% και άνω και με οικογενειακό εισόδημα 25.000ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικές οδηγίες για τη μείωση στην ιστοσελίδα του Δήμου www.kallithea.gr ή να καλέσουν στα τηλέφωνα 213-2070326, 213-2070375, 213-2070395

5.

Τα μέλη που επιθυμούν να λαμβάνουν ενημερώσεις από τη Διοίκηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρακαλούνται να ενημερώσουν τη Γραμματεία για το email τους.

6.

          Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τη liminal διοργανώνει προσβάσιμες παραστάσεις του θεατρικού έργου «Σπιρτόκουτο: The Musical, Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους», στις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2023, στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλέσετε στο τηλ. 213-0178036 ή να μπείτε στην ιστοσελίδα infotickets@onassis.org