Article content

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών κο Μ. Βορίδη στις 5 Δεκεμβρίου 2022

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

Η αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στα άτομα με οπτική αναπηρία συνεχίζεται, αυτή τη φορά στο πρόσωπο του Υπουργού Εσωτερικών κου Μ. Βορίδη.

Στη συνάντηση που ακολούθησε την παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 05/12/2022 για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία των ατόμων με οπτική αναπηρία, κατηγορία που η ανεργία μαστίζει μαζικά, αφού η τελευταία πρόσληψη έγινε το μακρινό 2010, ο Υπουργός με περισσή αδιαφορία και αλαζονεία δήλωσε πως δεν μπορεί να προβεί σε Δημόσια Προκήρυξη για θέσεις τυφλών τηλεφωνητών, εφόσον οι δημόσιοι φορείς δε ζητούν πρόσληψη ατόμων αυτής της ειδικότητας. Στην υπόδειξή μας ότι ο Νόμος 2643/1998, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4765/2021 προβλέπει την κάλυψη των θέσεων τηλεφωνητών στο Δημόσιο από άτομα με οπτική αναπηρία, γεγονός που παραβιάζεται κατάφωρα από τις Διοικήσεις των δημόσιων φορέων, εφόσον απασχολούν στις συγκεκριμένες θέσεις κατηγορίες προσωπικού με εσωτερική μετακίνηση, όπως καθαρίστριες, κλητήρες κ.λπ. και ότι επιβάλλεται να παρέμβει για να ελέγξει την τήρηση του Νόμου, δήλωσε απρόθυμος και αναρμόδιος να ασκήσει αυτή του την υποχρέωση. Κατόπιν έντονων πιέσεών μας δήλωσε ότι προτίθεται να το πράξει, γεγονός που είχε υποσχεθεί και στη διαδικτυακή μας συνάντηση το Μάιο του 2021, χωρίς όμως να έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα αυτή του τη δέσμευση.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχουν υπάρξει προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που παραβιάζουν την ποσόστωση του 15% που προβλέπει ο Ν. 4440/2016 για κάλυψη των προσλήψεων από αναπήρους και συγγενείς αυτών, εφόσον είχε τις περί τούτου διαβεβαιώσεις του ΑΣΕΠ.

Την ένταξη νέων επαγγελμάτων για άτομα με οπτική αναπηρία στο καθεστώς προστατευόμενων ειδικοτήτων και αναγκαστικής κάλυψής τους από άτομα με οπτική αναπηρία ισχυρίστηκε ότι την εμφανίζουμε στο τελευταίο μας υπόμνημα για πρώτη φορά και ως εκ τούτου δεν είναι έτοιμος να λάβει θέση επί του θέματος, γεγονός το οποίο είναι αναληθές δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια επαναλαμβανόμενα συμπεριλαμβάνεται στα υπομνήματά μας.  

Στην έντονη διαμαρτυρία μας για τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει, αυτός και η Κυβέρνηση στην οποία μετέχει, το δικαίωμα των ατόμων με οπτική αναπηρία για εργασία και την υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά προς τούτο, επέδειξε πλήρη και απόλυτη αδιαφορία και μας ενημέρωσε ότι αποχωρεί από το «διάλογο», εφόσον δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο συζήτησης και όταν ερωτήθηκε από την αντιπροσωπεία μας τι θα μεταφέρουμε στα μέλη μας, απάντησε με παγερή αδιαφορία «Πείτε ό,τι θέλετε».

Ως εκ τούτου, οι Φορείς μας καταγγέλλουν με βδελυγμία την αποδεδειγμένη πλέον αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στο χώρο της τυφλότητας και δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας με κάθε νόμιμο τρόπο μέχρι τη δικαίωση.

Με εκτίμηση

 Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης                                                                                                              

Η Γενική Γραμματέας  

Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

      Ο Πρόεδρος  

Δημήτριος Σηφάκης                                                                                                       

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλα