Article content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΣΤ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 3ΗΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

Η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών  με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα των ΑμεΑ πραγματοποιήσαμε  κάποιες σημαντικές δράσεις. Παρόλο όμως που δεν είναι μέρα χαράς και πανηγυριού εμείς περάσαμε τα μηνύματα μας δίνοντας χαρά σε κάποιους ανθρώπους που τους φέραμε κοντά μας στα «τυφλά»

Την Παρασκευή στις 2 Δεκεμβρίου η Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κα Φυλακτάκη Χρυσούλα με μια ομάδα μαθητών και εκπροσώπων της  Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη με μπαστούνια προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο για την προσβασιμότητα. Καταγράψαμε για άλλη μια φορά πολλά σημεία με εμπόδια πάνω στους οδηγούς όδευσης (κίτρινες λωρίδες) ακόμη και στην Πλατεία στην οποία βρίσκεται το Δημαρχείο . Θεωρούμε μεγάλη αστοχία να βρίσκεται το Χριστουγεννιάτικο δέντρο επάνω σε οδηγούς όδευσης στο κέντρο της Πλατείας ύστερα από τόσες επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε στους φορείς και στους αρμόδιους για το θέμα αυτό.

Εν συνεχεία το Σάββατο Στις 3 Δεκεμβρίου σε γνωστή ταβέρνα της πόλης μας οργανώσαμε ένα ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν ένας βλέποντας να βρεθεί στη θέση ενός ατόμου με οπτική αναπηρία, ώστε να αντιληφθεί για λίγο πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα του. Ο φωτισμός του χώρου ήταν πολύ χαμηλός και η είσοδος στο χώρο ήταν με πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν όλοι με ιδιαίτερη χαρά. Προσκαλέσαμε όλους τους επίσημους φορείς και ανταποκρίθηκαν όλοι. Ο πρώτος που φόρεσε τη μάσκα στα μάτια του ήταν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων. Ακόμη και όταν ευλόγησε το Δείπνο φορούσε την μάσκα.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης μας καθώς και μέλη της Αντιπολίτευσης που μας    τίμησαν με την παρουσία τους ήταν:

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ Κώστας Κουρτίδης

Εκπρόσωπος του Δ’ ΣΣ Συνταγματάρχης Παναγιώτης Μποσνάκης

Εκ μέρους του Δημάρχου ο κ. Παναγιώτης Αμβροσιάδης

Ο κ. Φίλιππος Μανουσάρης εκπροσώπησε το Δήμου Αβδήρων

Ο κ Ερντάν Φινταν Ιμάμ, Εκπρόσωπος του Δήμου Μύκης

Εκ μέρους της Αντιπολίτευσης ο Στάθης Γιαννακίδης, πρώην Υπουργός, η κα Τάνια   Καπετανοπούλου , εκπρόσωπος του βουλευτή Ξάνθης Σπύρου Τσιλιγγίρη και ο κ    Χατζηθεοδώρου Γεώργιος.

Εκπρόσωπος της αστυνομικής Διεύθυνσης της Αστυνομίας

Ιδιοκτήτες των ΚΔΑΠΜΕΑ ο κ Μαμούγκας Γεώργιος και ο κ Ναθαναηλίδης Παρασκευάς

ανταπόκριση.

Στο Δείπνο αυτό μεγάλη ήταν η συμμετοχή του Πολιτιστικού συλλόγου οι Απαράδεκτοι του   οποίου Πρόεδρος είναι η κα Χαρά Τσακίρη που είναι πάντα κοντά μας σε κάθε δράση.

  Επίσης η Πρόεδρος κα Νατάσσα Μακρή και τα μέλη του Συλλόγου Αρίωνας στήριξαν τη       προσπάθεια μας.

  Σημαντική ήταν και η παρουσία κάποιων οφθαλμιάτρων της Ξάνθης.

Κατά την αποχώρηση τους από την εκδήλωση εξέφρασαν όλοι την επιθυμία να το επαναλάβουμε  σύντομα.

Ευχαριστούμε από βάθος καρδίας όλους όσους παραβρέθηκαν στο Δείπνο και ζητούμε συγνώμη από όσους δεν καταφέραμε να τους εξασφαλίσουμε μια θέση.                                   

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην ημερίδα με θέμα « Κοιτάζοντας τη αναπηρία στα Μάτια » που Οργάνωσε το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί Νομού Έβρου ο Πρόεδρος της Π.Ε. Τυφλών Θράκης Μποζ Ερσίν στην εισήγηση του αναφέρθηκε  στη σπουδαιότητα της γραφής και ανάγνωσης BRAILLE καθώς και στο θέμα της προσβασιμότητας, ο Ταμίας της Π.Ε. κ.Μυλωνάς Χρυσοβαλάντης μίλησε για το έργο και τις δράσεις της Π.Ε. και τέλος η Οργανωτική Γραμματέας Κιοσέ Ρεϊχάν  μίλησε για την κινητικότητα με βιωματικό τρόπο και προσκάλεσε να συμμετέχουν και οι παραβρισκόμενοι κλείνοντας τα μάτια.

Για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος Μποζ Ερσίν

Ο Γενικός Γραμματέας Κουδουμάκης Σταύρος