Article content

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑ

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχε στο δεύτερο μέρος της έρευνας που υλοποιεί το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά για τις καινοτόμους μεθόδους πρόσβασης στο πολιτιστικό απόθεμα από άτομα με αναπηρία όρασης. Στην πρώτη φάση του προγράμματος ΑΠΤΟΣ είχαμε κληθεί να συμμετέχουμε στην αξιολόγηση απτικών διακοπτών και τρισδιάστατα εκτυπωμένων ανάγλυφων μορφών ώστε να αποφασιστεί τι είναι περισσότερο λειτουργικό και καλύτερα κατανοητό μέσω της αφής από τα άτομα με αναπηρία όρασης.

Στη δεύτερη φάση οι ερευνητές του προγράμματος ΑΠΤΟΣ μας επισκέφθηκαν στα γραφεία μας σε Καβάλα και Δράμα προκειμένου τα μέλη της ΔΕ και τα μέλη του σωματείου μας να αξιολογήσουν τα συστήματα που προέκυψαν από την έρευνα. Πρόκειται για τρία έξυπνα απτικά διαδραστικά συστήματα που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία όρασης να έχουν πρόσβαση στο πολιτιστικό απόθεμα μέσα από την απτική επαφή με υψηλής μορφολογικής πιστότητας τρισδιάστατα εκτυπωμένων αντιγράφων μνημείων και την μετά από ζήτηση ενεργοποίηση αφηγήσεων.

Τα άτομα με αναπηρία όρασης μετά από την επαφή και την απτική εξερεύνηση με τρισδιάστατα εκτυπωμένα αντίγραφα μνημείων υπό κλίμακα που διαθέτουν και ενημερωτική αφήγηση μετά από το πάτημα του ανάλογου διακόπτη, καθώς και με μινιατούρες μνημείων που μπορούν να αναπαράγουν αφήγηση όταν πλησιάσουν μια ειδική συσκευή αναπαραγωγής, αλλά και με έναν τρισδιάστατα εκτυπωμένο απτικό χάρτη που έφερε σε διάφορα σημεία διακόπτες ενεργοποίησης αφηγήσεων που αφορούσαν σε συγκεκριμένα κτίρια ή δρόμους μιας περιοχής (στην προκειμένη περίπτωση ο χάρτης ήταν από μια περιοχή της παλιάς πόλης της Ξάνθης), απάντησαν σε ερωτηματολόγια για να αποτυπωθεί η άποψή τους σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του κάθε συστήματος, του πολιτιστικού περιεχομένου που προβάλλουν αλλά ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να πούνε τις απόψεις τους για τη μελλοντική βελτίωση και επέκταση των συγκεκριμένων συστημάτων.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, έγινε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων γενικότερα και από τις δυο πλευρές. Τα άτομα με αναπηρία όρασης που συμμετείχαν στην έρευνα ενθουσιάστηκαν από τη λεπτομέρεια με την οποία δημιουργήθηκαν τα αντίγραφα των μνημείων, από την περιγραφή που άκουσαν , αλλά και από τον απτικό χάρτη και τις πληροφορίες που έλαβαν για την περιοχή και τα κτίρια που υπάρχουν εκεί.

Ευελπιστούμε οι καινοτόμες αυτές ιδέες να εφαρμοστούν σε όλα τα μουσεία και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς για να γίνουν προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία όρασης. Ελπίζουμε στο μέλλον οι ιδέες αυτές να εφαρμοστούν και σε άλλες περιπτώσεις όπως για πχ για να δίνονται πληροφορίες σε σημεία ενδιαφέροντος όπως στην Καβάλα η συνοικία της Παναγίας στην παλιά πόλη, το φρούριο, οι καμάρες, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, το βαπτιστήριο της Λυδίας της Φιλιππισίας, κ.λ.π. Επίσης το πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο παιδείας για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μέσω των πληροφοριών που θα μπορούσαν να παρέχονται στους μαθητές είτε έχουν αναπηρία όρασης είτε όχι.