Article content

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ ΠΣΤ 05-04-2022

Κατηγορία: ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ ΠΣΤ

1.

Συνάδελφοι,

          Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) σας καλούν να λάβετε μαζικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Παρασκευή 08/04/2022 και ώρα 12.00 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, συγκέντρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, διαμαρτυρόμενοι για την απαξία και την αδιαφορία της Κυβέρνησης απέναντι στο χώρο που εκπροσωπούν, κατά το διάστημα διακυβέρνησης της Χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έχοντας αποστείλει πλήθος υπομνημάτων σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και προτάσεις στα κυριότερα νομοσχέδια που τους αφορούν, το μόνο που έχουν εισπράξει είναι απαξία, αδιαφορία, περικοπή προνοιακών επιδομάτων σε τυφλούς επιστήμονες και λαμβάνοντες ορφανικές συντάξεις, ενώ τίποτε από τα υπεσχημένα, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, δεν έχει υλοποιηθεί συγκεκριμένα στο χώρο των τυφλών. Για όλα τα ανωτέρω, παράλληλα με την απεύθυνσή τους σε κάθε υπουργείο, ενημερώνουν ανελλιπώς τόσο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα αναπηρίας, κο Γ. Γεραπετρίτη.

Οι κυριότερες διεκδικήσεις είναι: 

  1. Χορήγηση επιδόματος 1.000€ ενόψει του Πάσχα και αύξηση των προνοιακών επιδομάτων κατά 100€ το μήνα από 01/01/2022.
  2. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη καθημερινής διαβίωσης καθώς και στα είδη που προορίζονται αποκλειστικά για τυφλούς, κατάργηση του ειδικού φόρου καυσίμων, καμία διακοπή ρεύματος σε κατοικίες ατόμων με αναπηρία, μείωση της αξίας της κιλοβατώρας κατά 50% από όποιον πάροχο και αν προέρχονται και ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο περισσοτέρων ατόμων με προβλήματα όρασης με αύξηση του εισοδήματος των δικαιούχων καθώς επίσης και διπλασιασμό των καταναλώσιμων κιλοβατώρων και κατάργηση με νομοθετική διάταξη των δημοτικών τελών σε όλη τη χώρα για τους τυφλούς με ποσοστό 80% και άνω και γενναία μείωση για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας όρασης σε ποσοστό 67% και άνω.
  3. Άμεση δημοσίευση Ειδικής Προκήρυξης για τυφλούς τηλεφωνητές και δικηγόρους και αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και καμία εξαίρεση των αναπήρων και των συγγενών τους από τις εκάστοτε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
  4. Επαναφορά του περικοπέντος επιστημονικού επιδόματος και επέκτασή του και στους πτυχιούχους των τμημάτων Ανώτατης Τεχνικής Εκπαίδευσης (πρώην Τ.Ε.Ι.), εφόσον αποδεδειγμένα ασκούν το επάγγελμά τους για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.  Επίσης, επαναχορήγηση των προνοιακών επιδομάτων στους τυφλούς που λαμβάνουν ορφανική σύνταξη και επιστροφή των περικοπέντων σε όλες τις ως άνω κατηγορίες.
  5. Επαναφορά των μισθών, καθώς και των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας και των συντάξεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009 και εξαίρεση από τις περικοπές του Ν.4111/13 και των τυφλών συνταξιούχων του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να εξισωθούν με τους συναδέλφους τους του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν ήδη εξαιρεθεί, καθώς και με τους παραπληγικούς με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  6. Επιβάλλεται να εκδοθεί άμεσα οδηγία προς τα ΚΕΠΑ με την οποία οι αρμόδιες επιτροπές να υποχρεούνται να αναγράφουν στην απόφαση τη φράση «χρήζει συμπαράστασης ετέρου προσώπου» στις περιπτώσεις που ο εξεταζόμενος λαμβάνει ποσοστό αναπηρίας στην όραση 80% και άνω, ώστε να λαμβάνουν όλοι το επίδομα απολύτου αναπηρίας από τα ασφαλιστικά ταμεία στις συντάξεις τους.
  7. Απαλλαγή των ατόμων με προβλήματα όρασης με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία εμβαδού έως  120 τ.μ. και από τα ακαλλιέργητα αγροτεμάχια και μειωμένο φόρο στις καλλιεργούμενες εκτάσεις οι οποίες αποφέρουν εισόδημα σε τυφλούς που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Ο.Γ.Α. ή είναι άνεργοι.
  8. Ουσιαστική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με πρόσληψη όλου του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα στους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, δωρεάν χορήγηση από τον ΕΟΠΥΥ ομιλούντων τεχνικών βοηθημάτων, όπως μετρητές σακχάρου, θερμόμετρα, πιεσόμετρα, οξύμετρα κλπ. και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μετατροπή της ομιλίας στην ελληνική γλώσσα.

2.

Καλούνται τα τακτικά μέλη του Συνδέσμου, την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 και ώρα 09:00π.μ. στο Ξενοδοχείο Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, με τα γνωστά θέματα ημερήσιας διάταξης που προβλέπει το Καταστατικό.  Σημειώνουμε ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της Γ.Σ. επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα μόνο σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ.