Article content

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ ΠΣΤ 24-03-2022

Κατηγορία: ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ ΠΣΤ

Για τα θέματα του χώρου, πιέστε 1.

Για την ανανέωση των Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ, πιέστε 2.

Για τον κατάλογο των νέων ηχογραφημένων βιβλίων, πιέστε 3.

Για τη δυνατότητα απόκτησης του περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» στη γραφή Braille, πιέστε 4.

Για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μαθήματα γερμανικών, πιέστε 5.

1.

Συνάδελφοι, δυστυχώς πολλές φορές έχουμε αναφερθεί σε επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις του χώρου και στην άκαρπη μακροχρόνια προσπάθεια επαφών με τους αρμόδιους Υπουργούς για την προώθηση και επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων μας. Ωστόσο, συνολικά το αναπηρικό κίνημα, η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς της, με κάθε πρόσφορο και δυνατό τρόπο πιέζουν την Κυβέρνηση για την εφαρμογή αποτελεσματικών σύγχρονων μέτρων ανακούφισης και δικαίωσης των αιτημάτων μας. Έτσι τον τελευταίο καιρό ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δύο νομοθετήματα που μας αφορούν άμεσα και αναφερόμαστε πρώτον στο θεσμό του προσωπικού βοηθού και δεύτερον στη συνολική ρύθμιση της ελεύθερης διέλευσης των αναπήρων σε όλες τις εθνικές οδούς. Η διαφορά με το προηγούμενο καθεστώς είναι ότι το δικαίωμα παρέχεται στο ίδιο το άτομο με αναπηρία, στο οποίο θα εκδοθεί ειδική κάρτα που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη διέλευσή του από όλα τα διόδια των εθνικών οδών της χώρας. Αναμένονται άμεσα οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται από το νόμο για την έναρξη του πιο πάνω μέτρου.

Όσο για τον προσωπικό βοηθό, που αποτελεί ένα νέο θεσμό, έγινε και γίνεται συνεχής συζήτηση και προσπάθεια του αναπηρικού κινήματος για τη βελτίωσή του. Και σε αυτή τη περίπτωση αναμένουμε τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής του πρώτου ετήσιου πιλοτικού προγράμματος.

Κλείνοντας, μπορούμε να προσθέσουμε το αυτονόητο, την καθημερινή προσπάθεια επιδίωξης κρίσιμων συναντήσεων με την Κυβέρνηση.

Ακολουθεί η πρόσκληση για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Καλούνται τα τακτικά μέλη του Συνδέσμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ισχύοντος Καταστατικού, την Κυριακή 03 Απριλίου 2022 και ώρα 09:00π.μ. στο Ξενοδοχείο Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

          Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνέλευσης είναι:

  1. Εκλογή Προέδρου της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
  2. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.
  3. Έκθεση ελέγχων Εξελεγκτικής Επιτροπής.
  4. Ισολογισμός – Απολογισμός Ταμείου.
  5. Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου, έκθεση πεπραγμένων.
  6. Προϋπολογισμός για το έτος 2022.

      Σύμφωνα με το καταστατικό σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 10 Απριλίου 2022 στον ίδιο τόπο, την ίδια ώρα και με τα ίδια θέματα.

      Συνάδελφοι, για την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας, επισημαίνουμε ότι πάγια και πρακτικά όλα τα τελευταία χρόνια η Συνέλευση πραγματοποιείται τη δεύτερη Κυριακή.

Επιπλέον σημειώνουμε ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της Γ.Σ. θα ακολουθηθούν υποχρεωτικά και αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

2.

Σας  ενημερώνουμε ότι την 24η Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε η έκδοση ή ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ, για μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ και θα διαρκέσει μέχρι 31 Οκτωβρίου 2022.

Οι δικαιούχοι θα προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα ΚΕΠ, στα οποία θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού, τα παρακάτω δικαιολογητικά.

  1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου.
  2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.
  3. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής, όπου θα δηλώνεται επίσης η μη παραλαβή δελτίου μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.
  4. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω) ή Βεβαίωση οικονομικής ενίσχυσης του ΟΠΕΚΑ ή Βεβαίωση συνταξιοδότησης από ασφαλιστικό φορέα.
  5. 2 πρόσφατες φωτογραφίες για έκδοση νέας κάρτας ή 3 για τους δικαιούχους δελτίου και για συνοδό.

Κάρτα και για συνοδό δικαιούνται τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας όρασης 80% και άνω.

Διευκρινίζουμε ότι οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο Μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους. 

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση, μπορείτε να απευθύνεστε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Συνδέσμου, στην κα Βάσω Νασούλα, στο εσωτερικό 119.

3.

ΧΑΜΣΟΥΝ ΚΝΟΥΤ: Μπενόνι

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ: Συναξάρια της μικρής πατρίδας

ΜΟΝΤΑΝΑΡΙ ΡΙΤΣΑΡΝΤ: Ο συλλέκτης

ΜΟΝΤΕΙΓ ΚΛΟΝΤΙΝ : Αξεπέραστοι Έρωτες Οι εραστές της ελευθερίας

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Μαγικό κορίτσι

ΜΑΛΑΠΑΝΗ ΑΘΗΝΑ: Σπάσε την Πατριαρχία

ΓΙΑΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ: Η φύλακας του αρχείου

ΑΠΟΛΛΙΝΑΙΡ ΓΚΙΓΙΩΜ : Οι έντεκα χιλιάδες βέργες

ΠΟΝΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ: Μπέργκαμο – Κούρβα Πιζάνι

ΜΕΛΧΟΡ ΦΕΡΝΑΝΤΑ: Η εποχή των τυφώνων

ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ: Στο πίσω κάθισμα

ΡΙΛΕΫ ΛΟΥΣΙΝΤΑ: Το ρόδο του μεσονυχτίου

ΧΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ: Ημέρες οργής

ΜΟΝΤΑΝΑΡΙ ΡΙΤΣΑΡΝΤ: Οι θεοί της σάρκας

ΓΙΟΣΑ ΒΑΡΓΚΑΣ ΜΑΡΙΟ: Η γιορτή του τράγου

ΑΤΤΙΑ ΜΩΡΙΣ: Το κόκκινο και το φαιό

ΚΕΣΤΕΡ – ΛΕΣΕ ΚΑΡΙ: Η θεραπεύτρια της Αλεξάνδρειας

ΦΑΚΙΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ: Η Μερόπη ήταν το πρόσχημα

ΡΑΝΤΕΝ-ΚΙΦ ΠΑΤΡΙΚ: Μην πεις λέξη

ΜΠΑΡΙ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ: Μέρες δίχως τέλος

ΜΟΝΤΑΝΑΡΙ ΡΙΤΣΑΡΝΤ: Ανελέητος

ΔΟΥΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ο κόμης Μοντεχρίστος 2 τόμοι

ΣΤΡΑΟΥΣ ΝΙΛ: Το παιχνίδι

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ: Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας

ΛΕΜΠΛΑΝ ΜΩΡΙΣ: Οι Απίστευτες Περιπέτειες του Αρσέν Λουπέν , Αριστοκράτης και Κλέφτης

ΓΙΟΥΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: Ο κούκος και τ’ αηδόνι

ΒΙΤΑΛΗ ΛΕΙΑ: Ιερή παγίδα

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΛΕΞΗΣ: Μοτέλ Μορένα

ΤΕΡΤΟΝ ΣΤΙΟΥΑΡΤ: Ο διάβολος και τα σκοτεινά νερά

ΤΡΑΙΦΟΡΟΣ Π. ΒΑΣΙΛΗΣ: Μίμης Τραϊφόρος – Σοφία Βέμπο

ΑΓΙΑΝΝΙΤΟΥ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΗΛΙΤΣΑ: Τα δάκρυα της λύτρωσης

4.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» το οποίο εκτυπώνεται και στη γραφή Braille. Όποιος ενδιαφέρεται να το προμηθευτεί θα πρέπει να πληρώσει είτε εξάμηνη συνδρομή 20 ευρώ, είτε ετήσια 40 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του περιοδικού. Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πληρωμής μπορείτε να καλείτε στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών στο τηλ. 210-5229968.

Η «Σχεδία» είναι ένα περιοδικό που πωλείται για τη στήριξη αστέγων συμπολιτών μας, περιλαμβάνει εξαίρετη ύλη κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου και αξίζει τη στήριξη όλων μας. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το περιοδικό καλείτε καθημερινά στο τηλέφωνο της «Σχεδίας»: 2130231220.

5.

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών καλεί τυφλούς ή άτομα με πρόβλημα όρασης να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εκμάθηση της Γερμανικής Γλώσσας επιπέδου αρχαρίων.

Συγκεκριμένα, το Γλωσσικό και Πολιτιστικό Ατελιέ (Sprach und Kulturatelier) προσφέρει υποτροφίες για δύο έτη για άτομα των πιο πάνω κατηγοριών μέχρι τη λήψη του πρώτου πτυχίου. Τα μαθήματα θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας zoom, σε ώρες που θα καθοριστούν μόλις διαμορφωθούν τα γκρουπ.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο eoty@hotmail.gr, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμο σας και τηλέφωνο, καθώς και σε ποια μορφή επιθυμείτε το εκπαιδευτικό υλικό, ηλεκτρονική ή σε Braille.