Article content

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ ΠΣΤ 12-08-2021

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

1.

Συνάδελφοι,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΟΤ και του Συνδέσμου διαπιστώνοντας ακόμη μια φορά αφενός την διόγκωση των ποικίλων προβλημάτων του χώρου των τυφλών  και αφετέρου την αδυναμία ουσιαστικής συζήτησης και επίλυσης τους από την Κυβέρνηση, αποφάσισαν ως τελευταία προσπάθεια να αποσταλεί έγγραφο προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας κο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας κο Γεραπετρίτη, στο οποίο εκτίθενται λεπτομερώς οι προβληματισμοί για τη σημερινή κατάσταση πλήρους ακινησίας των αιτημάτων μας ανά υπουργείο και υπηρεσία. Αναλύονται όλα τα σημαντικά προβλήματα ανά τομέα και οι αντίστοιχες προτάσεις μας ανά περίπτωση. Επίσης, επισυνάπτεται όλη η αλληλογραφία με τα αρμόδια Υπουργεία της τελευταίας  διετίας,  ώστε να δοθεί η πλήρης εικόνα, αλλά και η προσπάθεια των φορέων μας για την επίλυσή των προβλημάτων στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου. Τέλος, είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε ότι οι φορείς μας σε περίπτωση νέας άρνησης γι’αυτό το διάλογο θα προχωρήσουν σε προγραμματισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας. Σε επόμενο μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή θα πληροφορηθείτε λεπτομέρειες γι’αυτή μας την απόφαση.   

2.

Από τις 25 – 1 – 2021 μέχρι  31 – 10 – 2021 γίνεται η ανανέωση και η έκδοση των νέων Δελτίων Μετακίνησης ΑΜΕΑ για τα έτη 2020 και 2021, στα ΚΕΠ και στις αρμόδιες υπηρεσίες των  Περιφερειών της χώρας, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου
  2. 3 νέες φωτογραφίες για νέα έκδοση με συνοδό ή 2 φωτογραφίες για ανανέωση
  3. Γνωμάτευση επιτροπής ΚΕΠΑ  ή  βεβαίωση ΟΠΕΚΑ ή απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα ή ΕΦΚΑ όπου αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας
  4. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
  5. Υπεύθυνη δήλωση περί ακριβούς δ/νσης του τόπου διαμονής και μη έκδοσης κάρτας από άλλη περιφερειακή ενότητα ή ΚΕΠ

Επισημαίνεται ότι: α) οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί τους εξαιρούνται από το όριο εισοδήματος, πράγμα το οποίο θα πρέπει να τονίζετε στους υπαλλήλους των ΚΕΠ ή των Περιφερειών και β) τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας (ΟΠΕΚΑ) δεν συνυπολογίζονται στα εισοδήματα.

Τονίζουμε ότι στα δελτία πρέπει να αναγράφεται ότι ¨Παρέχεται έκπτωση 50% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ¨.   

3.

Σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία Κινητικότητας/ Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Συνδέσμου είναι στη διάθεση όλων των ατόμων με πρόβλημα όρασης που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, τόσο συμβουλευτικά όσο και εκπαιδευτικά, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και αλλαγών των συνθηκών κίνησης και διαβίωσης που έχουν τυχόν προκύψει λόγω της πυρκαγιάς. Τις ημέρες λειτουργίας του Συνδέσμου, από 23 Αυγούστου και μετά μπορείτε να επικοινωνείτε στα γνωστά τηλέφωνα του Σωματείου. Επιπλέον, για το διάστημα από 16 έως 20 Αυγούστου αλλά και το επόμενο, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας κα Αγγελική Βερυκοκάκη, η οποία προσφέρει της υπηρεσίες της εθελοντικά, για επείγοντα θέματα κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, μέσω τηλεφώνου στο κινητό της, για όσους το έχουν, sms, viber ή messenger, προκειμένου να καλυφθούν  τυχόν επείγουσες ανάγκες στο χώρο κατοικίας σας ή φιλοξενίας σας, σε περίπτωση που έχετε αναγκαστεί λόγω της πυρκαγιάς να αλλάξετε τόπο κατοικίας προσωρινά ή μόνιμα.

Στοιχεία επικοινωνίας Εκπαιδεύτριας κας Βερυκοκάκη:    

Email Υπηρεσίας: mobility.ath@gmail.com

Email προσωπικό:  a.verykokaki@gmail.com

Messenger: Angheliki Verykokaki

Επίσης, παραθέτουμε ανακοίνωση σχετική με το πιο πάνω θέμα του Κεντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών:

«Η καταστροφή των τελευταίων ημερών επηρεάζει την ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, αλλά και δημιουργεί άκρως δυσμενείς και περιβαλλοντικές συνέπειες για τις τωρινές αλλά και τις επόμενες γενιές.

Απέναντι σε αυτή την καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) συμβάλλει με όσα μέσα διαθέτει στην προσπάθεια στήριξης των πυρόπληκτων, παρέχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 10 ατόμων στο Οικοτροφείο της Κεντρικής Υπηρεσίας στην Καλλιθέα Αττικής (Λεωφόρος Θησέως 210) μέχρι και την 31η Αυγούστου 2021, όπου η δομή θα επαναλειτουργήσει για τους ωφελούμενούς της».

4.

Τίτλοι τελευταίων ηχογραφημένων βιβλίων:

1. Γουϊλμπουρ Σμιθ «Κραυγή πολέμου»

2. Τόμας Μαν «Η Λότε της Βαϊμάρης»

3. Γιάννης Σκάραγκας «Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο»

4. Ράνταλ Ντε Λω «Τρομοκρατία»

5. Φαίδων Κυριάκου «Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου»

6. Αργυρώ Μαντόγλου « Σώμα στη βιτρίνα»

7. Τζέημς Πάτερσον «Παιχνίδι με την φωτιά»

8. Πήτερ Μέϊ «Υπεράνω του νόμου»

9. Τζιμ Τόμσον «Ποπ 1280»

10. Μιν Τζιν Λη «Πάντσικο»

11. Ισαάκ Ασίμωφ «Γαλαξιακή αυτοκρατορία 5ο & 6ο

12. Ισαάκ Σίγκερ «Σώσα»

13. Ευάγγελος Μαυρουδής «Το ταξίδι, Κύπρος 1948, Η αρχή της Οδύσσειας»

14. Ζαν Κριστοφ Γκρανζέ «Η μαύρη γραμμή»

15. Τζούντιθ Κραντζ «Η κόρη του Μιστράλ»

16.Σωτηρία Περβανά «Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο»

17.Νατάσα Παυλίτσεβιτς «Κάπου αλλού»

18.Τζέϊμς Ελλροϋ «Αίμα στο φεγγάρι»

19.Ζάουμε Καμπρέ «Η σκιά του ευνούχου»

20.Τζόχα Αλχάρθι «Οι κόρες της Σελήνης»

21.Ήρα Βλάχου «Τζέμινι»

22.Σόρεν Σβεϊστρουπ «Ο καστανάνθρωπος»

23.Κώστας Ακρίβος «Πότε διάβολος, πότε άγγελος»

24.Αργυρώ Μαντόγλου «Τρικυμίες παθών»

25.Ελένη Κεκροπούλου «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα»

5.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι λειτουργεί πρόγραμμα παροχής απομακρυσμένης τεχνικής υποστήριξης στους τυφλούς χρήστες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα με το  Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, φοιτητές του οποίου θα πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο φορέα μας.

Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα τους στην Κοινωνική Υπηρεσία της Ομοσπονδίας μέσω email στο eoty@hotmail.gr και στα τηλέφωνα 2105245001, εσωτ. 123 ή 2105229968 (9.00-17.00).

6.

Η Διοίκηση ενημερώνει τα μέλη και τους συνεργάτες, ότι τα γραφεία της Αθήνας θα μείνουν κλειστά για 1 εβδομάδα, από 16 έως και 20 Αυγούστου 2021. Σας ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.