Article content

Κατάθεση προτάσεων στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κο Κ.Πιερρακάκη για τη βελτίωση της προσβασιμότητας δημοσίων και άλλων ιστοσελίδων.

Κατηγορία: ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΣΤ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

        ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112

e-mail: pab@otenet.gr                        web site:  www.pst.gr

Αρ.Πρωτ.: 426                                               Αθήνα, 03-09-2020

Τομέας:Γραμματείας

Πληρ.: Βίκυ Θωμοπούλου               

                                                      Προς: Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

                                                            Κο Κ.Πιερρακάκη

ΘΕΜΑ : Κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας δημοσίων και άλλων ιστοσελίδων.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, στα πλαίσια της έρευνας για την προσβασιμότητα των σελίδων του Δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας καθώς και άλλων σελίδων κοινής χρήσης, κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα τα οποία αναφέρονται συνοπτικά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για την βελτίωση της προσβασιμότητας. Αξίζει να αναφερθεί πως είμαστε σε θέση να έχουμε αναλυτικά τα προβλήματα προσβασιμότητας, εφόσον μας ζητηθεί.

  1. Σελίδες του Δημοσίου.

Πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την σελίδα του ΕΦΚΑ, στην οποία μπαίνοντας   ο χρήστης, εκτός από τα στοιχεία που πρέπει να πληκτρολογήσει, πρέπει να πληκτρολογήσει και ένα κωδικό οπτικής αναγνώρισης, πράγμα που είναι αδύνατο για χρήστες με πρόβλημα όρασης. Τα ίδια προβλήματα συναντάμε και στην σελίδα του ΕΤΕΑΠ. Με αυτή την διαδικασία αποκλείονται οι συνταξιούχοι από την άντληση πληροφορίων για τις μηνιαίες καταβολές των συντάξεων τους.

Στις σελίδες του εισοδήματος καθώς και των περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές διορθώσεις, ώστε να είναι ακόμη πιο προσβάσιμες. Επίσης, για τα μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων, προς το παρόν η συμπλήρωση είναι ανέφικτη από ένα χρήστη με πρόβλημα όρασης.

Για την συμπλήρωση εξουσιοδότησης μέσω της σελίδας GOV.Gr, πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στην προσβασιμότητα, ώστε να μπορεί ο χρήστης με πρόβλημα όρασης να την διαχειρίζεται αυτόνομα.

Στη σελίδα του ΕΟΠΥ, είναι αδύνατη η πρόσβαση, ώστε να μπορεί να κλείσει ραντεβού με γιατρό ο ενδιαφερόμενος, αλλά και να αντλήσει οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμεί. Αντίστοιχα δεν είναι εφικτός ο ορισμός Οικογενειακού ιατρού.

Επίσης, η σελίδα για τα Ηλεκτρονικά παράβολα, χρειάζεται κάποιες μικρές βελτιώσεις.

Τα ανωτέρω είναι ενδεικτικά του προβλήματος που υπάρχει σε σχέση με την προσβασιμότητα στις σελίδες του Δημοσίου. Όπως τονίστηκε και στην αρχή της αναφορά, μπορούμε για κάθε σελίδα που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των μελών μας, να έχουμε πλήρη και εμπεριστατωμένη αναφορά με τα προβλήματα προσβασιμότητας και τα σημεία στα οποία εντοπίζονται.

  • Τράπεζες.

Οι σελίδες των συστημικών τραπεζών είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό προσβάσιμες, αλλά πρέπει να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση, ώστε να μπορεί να τις χρησιμοποιεί απρόσκοπτα κάθε χρήστης με πρόβλημα όρασης. Σε σχέση με τις αντίστοιχες εφαρμογές σε κινητά, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα και εδώ χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα της προσβασιμότητας.

  • Εταιρείες Τηλεπικοινωνιών.

Εδώ οι σελίδες έχουν κάποια προσβασιμότητα ως προς την πλοήγηση, αλλά χρειάζονται επιπλέον βελτιώσεις, ώστε ο χρήστης με πρόβλημα όρασης να μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο των πληροφορίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εφαρμογές των εταιρειών σε κινητές συσκευές.

  • Οργανισμοί κοινής ωφελείας.

Σε επιχειρήσεις, όπως ΔΕΗ, δεν μπορεί ο χρήστης να κάνει εγγραφή για Ηλεκτρονικό λογαριασμό, στην ΤΡΕΝΟΣΕ να κάνει ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίου, στην ΕΥΔΑΠ να κάνει πληρωμή ηλεκτρονικά, γιατί ζητά το σύστημα ημερομηνία λήξης λογαριασμού κλπ.

Ενδεικτικά τα προβλήματα προσβασιμότητας αναφέρθηκαν επιγραμματικά, με σκοπό να έχετε γνώση της ποικιλίας των προβλημάτων και από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και την διοίκηση, να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση σε μία άμεση συνάντηση που θα μας ορίσετε.

                                                     Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γενικός Γραμματέας

Ηλίας Μαργιόλας                                            Δημήτριος Σηφάκης