Article content

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ 10-07-2020

Κατηγορία: ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ ΠΣΤ

Συνάδελφοι,

          Μετά την κινητοποίηση της 29ης Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου και τη δέσμευση του Υπουργού Επικρατείας κου Γεραπετρίτη να μας εξασφαλίσει επαφές με Υπουργούς της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών κο Θεοδωρικάκο στις 3 Ιουλίου και τον Υπουργό Εργασίας κο Βρούτση στις 6 του μηνός. Τα προεδρεία της ΕΟΤ και του ΠΣΤ με την υποστήριξη της ΕΣΑμεΑ, κατέθεσαν στους προαναφερόμενους Υπουργούς τα προβλήματα και τα αιτήματα αρμοδιότητάς τους, αναλύοντας τη σοβαρότητα, τις ιδιαιτερότητες και τις σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις επίλυσής τους. 

          Με τον Υπουργό Εσωτερικών συζητήθηκε εκτενώς και απ’ όλες τις πλευρές το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των τυφλών και η άμεση έκδοση ειδικής προκήρυξης βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, για την απορρόφηση της διογκωμένης ανεργίας. Στη συνέχεια καταθέσαμε προτάσεις για τον ριζικό αναπροσανατολισμό επίλυσης των προβλημάτων της εργασίας με την υποστήριξη νέων μέτρων και υιοθέτηση νέων πολιτικών διεύρυνσης και καθιέρωσης νέων επαγγελματικών ειδικοτήτων για τους τυφλούς. Ο Υπουργός υποσχέθηκε συνέχιση του γόνιμου διαλόγου και θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

          Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας υποβλήθηκε μια σειρά χρονιζόντων, αλλά και νέων προβλημάτων του ασφαλιστικοσυνταξιοδοτικού τομέα, καθώς και άλλων προτεραιοτήτων του χώρου των τυφλών. Μεταξύ των άλλων συζητήθηκε η άμεση διόρθωση στις περικοπές των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, η διόρθωση των επικουρικών συντάξεων στα προ του 2016 τουλάχιστον επίπεδα, η εγγύηση παροχής όλων των προνοιακών επιδομάτων και παροχών χωρίς εξαιρέσεις και περικοπές, η βελτίωση των συνθηκών στις εξετάσεις των ΚΕΠΑ, η διασφάλιση σε όλους τους συνταξιούχους του επιδόματος απολύτου αναπηρίας, η λειτουργία του Ν.2643/98 για την ειδική προκήρυξη τοποθέτησης τυφλών τηλεφωνητών και δικηγόρων, η άμεση έγκριση νέου Οργανισμού λειτουργίας του ΚΕΑΤ, η ολοκλήρωση της δικαίωσης των ασφαλισμένων συναδέλφων του ΝΑΤ και μια σειρά ακόμη θεμάτων που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας και ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων. Στο τέλος της συζήτησης δόθηκε η δυνατότητα στις επόμενες ημέρες συνάντησης και συνεννόησης με τους συνεργάτες του Υπουργού, που είναι επικεφαλής ασφαλιστικών και προνοιακών οργανισμών, για λεπτομερέστερες εξηγήσεις και συζητήσεις.  

          Ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με την ΕΟΤ και την ΕΣΑμεΑ παίρνουν μέρος στη συζήτηση που άνοιξε με το Δήμο Αθηναίων για τη βελτίωση των προβλημάτων που δημιουργούνται από το γνωστό «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας. Στα πλαίσια αυτά δεχτήκαμε και την επίσκεψη του κου Νάσου Ηλιόπουλου, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ», με τον οποίο ανταλλάξαμε πολλές σκέψεις και προτάσεις σε φιλικό και εποικοδομητικό διάλογο.